Alexandertechniek

AlexanderTechniek in de praktijk

hoofd-nek-romp

De sleutel tot licht en vrij bewegen is het loslaten van spanning in de nek, zo ontdekte Alexander.
In het hele lichaam, maar vooral ook in de nek, zitten sensoren die de hersenen informeren over het lichaamsgebruik. Een aangespannen nek verstoort die informatie-overdracht. Een vrije nek geeft die informatie wel goed door en bevordert het lichaamsbewustzijn. Bovendien laat een vrije nek (en hals) het hoofd vrij balanceren, wat minder druk geeft op de wervelkolom. Minder druk en meer ruimte voor wervels, ademhaling, organen, gewrichten.
De dynamische relatie tussen hoofd-nek-romp is de motor voor een goed gebruik van het hele lichaam. Net zoals toen je kind was. Toen ging dat onbewust, met AlexanderTechniek leer je het opnieuw en nu bewust.

AlexanderTechniek Lochem Ruimte bij Bewegen

NEE en JA: slecht gebruik voorkomen en goed gebruik toestaan

Gewoontes doe je zonder erbij na te denken, dus om ze af te leren wil je niet op de automatische piloot handelen. Je leert steeds even stoppen en tijd nemen voordat je reageert of handelt om NEE te zeggen tegen nadelige gewoontepatronen, oftewel ‘slecht gebruik van het zelf’. Deze korte stop geeft je net even de tijd om JA te zeggen tegen ‘goed gebruik van het zelf’, door instructies te denken die leiden tot optimaal bewegen, gebruikmakend van het skelet. Lastig daarbij is dat gewoontes altijd goed aanvoelen, ook als ze nadelig voor je zijn. Omgekeerd voelen in het begin veranderingen juist niet goed aan, ook al zijn ze goed voor je.
Als  ‘goed gebruik van het zelf’ gewoon is geworden, kun je je gevoel weer vertrouwen.

weldadig

Aandacht en wat tijd zijn noodzakelijke ingrediënten voor goede resultaten. Aandacht voor stoppen en instructies aan jezelf gedurende de dag terwijl je bezig bent met wat dan ook. En wat tijd om dagelijks 1x of 2x een kwartier te liggen in de ‘actieve lighouding’, voor meer lichaamsbewustzijn en het loslaten van spanning.
Als je op die manier tijd nemen tot een manier van leven maakt, werkt de AlexanderTechniek lichamelijk en geestelijk weldadig uit. Een cadeau voor het leven en altijd bij je, wat je ook doet en waar je ook bent.

Voor informatie of Alexanderlessen in driehoek Deventer – Zutphen – Lochem,
bel 06-51848663 of mail ruimtebijbewegen@xs4all.nl / zie CONTACT

Erkend-leraar-AlexanderTechniek-in-Lochem
website beroepsvereniging NeVLAT: alexandertechniek.nl